std מה זה? הכל על בדיקות STD

STD הם ראשי התיבות באנגלית של המונח "Sexually Transmitted Disease", או בעברית, מחלות המועברות באמצעות יחסי מין. לעיתים משתמשים במונח המקביל STI ("Sexually Transmitted Infections"), כלומר, זיהומים המועברים באמצעות יחסי מין.

יש מגוון רחב של מחלות זיהומיות שאחת מדרכי ההדבקה שלהן היא יחסי מין. חלקן יכולות להיות מועברות גם בצורות נוספות, כמו למשל דרך הדם, או דרך חלב אם.
מטרתה של בדיקת STD היא לאבחן (לאשר או לשלול) את קיומם של החיידקים, הנגיפים, הטפילים והפטריות הגורמים למחלות הללו, אצל הנבדק.

אנשים רבים מוצאים את הנושא מביך ואינם חשים בנוח לדבר עליו או להעלות אותו בשיחה עם בן הזוג, או עם הרופא, אך חשוב מאד להיות מודעים אליו, משום שהוא טומן בחובו סיכונים בדרגות שונות לכל הצדדים השותפים ליחסי המין: גם לבני הזוג עצמם ולילדיהם העתידיים וגם לשותפים מיניים אחרים של כל אחד מבני הזוג.
מי שמעוניין לשמור על דיסקרטיות מלאה, מבלי שתוצאות הבדיקה יעברו באופן אוטומטי אל התיק הרפואי שלו בקופת החולים, יכול לבצע בדיקת std פרטית ומומלץ מאד שיעשה זאת ולא יוותר על ביצוע הבדיקה.

 

אילו סוגי בדיקות STD קיימים?

יש כמה סדרות בדיקות נפוצות, שכל אחת מהן בודקת הדבקה במזהמים מסוימים. בדרך כלל, הרופא ימליץ על סדרה כזאת או אחרת, בהתאם לדרגת הסיכון שהנבדק חשוף אליה, על סמך תשאול הנבדק לגבי הרגליו המיניים, ובמידת הצורך, ביצוע בדיקה פיסית. לכן, חשוב מאד לענות בפתיחות ובכנות על שאלות הרופא.

הבדיקות השונות מבוצעות על דגימת שתן, דם, או משטח שנלקח מאזור הגוף הנגוע.
להלן הרחבה לגבי מחלות המין העיקריות שנהוג לעקוב אחר הדבקה בהן באמצעות בדיקות STD. מעבר להן יש מחלות נוספות שאפשר וצריך לבדוק. את ההמלצה על סוללת הבדיקות הספציפית לאדם מסוים אפשר לתת רק לאחר בדיקת רופא ושיחה עמו.

 

כלמידיה וזיבה (גונוריאה)

שתי מחלות נפוצות הנגרמות על ידי חיידקים ולכן ניתנות לטיפול על ידי אנטיביוטיקה. במקרים רבים, אדם אינו מודע לכך שנדבק בהן, משום שלעיתים קרובות אין להן ביטוי סימפטומטי. המחלות הללו נוטות להיות א-סימפטומטיות יותר אצל נשים וכן, במקרים בהם הזיהום הוא בגרון או בפי הטבעת.
בהיעדר טיפול, הזיהום בנשים עלול להתפשט לרחם, לחצוצרות ולשחלות, ולגרום לעקרות ולדלקות באגן (PID).
אצל נשים הרות, זיהום שאינו מטופל עלול להיות מועבר לתינוק במהלך הלידה ולגרום לו לדלקות עיניים ולדלקת ריאות.
אצל גברים עלולות להתפתח דלקות באשכים, בשופכה ובבלוטת הערמונית.
ברוב המקרים, נוכחות המחלות נבדקת באמצעות דגימת שתן. ניתן לבדוק אותן גם באמצעות משטח מהאזור הנגוע (כאשר יש תסמינים).
בדיקת השתן לכלמידיה ולזיבה נקראת std panel asymptomatic, משום שהיא מאבחנת אותן כשאין להן תסמינים (כלומר, כשהן א-סימפטומטיות), ושיטת הבדיקה המקובלת והמומלצת היא PCR או בשמה המלא: urine genit std pcr.
שיטה זו מזהה את נוכחות הגורם המזהם על סמך החומר הגנטי שלו (בדיקה ברמה מולקולרית) ולכן היא בעלת רמות רגישות ודיוק גבוהות מאד ומאפשרת לזהות יותר מחיידק או נגיף אחד במקביל. השיטה משמשת לאבחון מחלות מין ואחרות נוספות.

 

הרפס גניטלי (עם תסמינים)

נגרם על ידי נגיף ההרפס סימפלקס מסוג 2. מאחר שהנגיף נוטה להישאר רדום במשך תקופות ממושכות, לעיתים עובר זמן רב מאד בין ההדבקה לבין הופעת התסמינים שלה ובחלק מהמקרים, לא מופיעים תסמינים כלל.
כאשר הנגיף מתעורר ומופיעים תסמינים, לרוב הם יתבטאו בצורת נגעים (שלפוחיות) באיברי המין ולעיתים בכאבים ובעליית חום. ההדבקה במחלה מתרחשת בשלב התעוררות הנגיף, באמצעות הנגעים הפעילים.
הבדיקה להרפס מבוצעת על ידי לקיחת דגימה מאחד הנגעים ושליחתה למעבדה לביצוע PCR.

 

עגבת (סיפיליס)
מחלה הנגרמת על ידי חיידק, אשר בהיעדר טיפול עלולה לגרום לפגיעות קשות ולסיבוכים שאינם הפיכים. שלא כמו במקרה של מחלות ויראליות (הנגרמות על ידי נגיף), ניתן לטפל בה באמצעות אנטיביוטיקה ולהשיג החלמה מלאה, אך חשוב מאד להתחיל את הטיפול בהקדם האפשרי. נוכחות החיידק מזוהה בבדיקת דם שנקראת VDRL.

 

טְריכוֹמוֹנַס

מחלה נפוצה הנגרמת על ידי טפיל (פרזיט) ויכולה להתפרץ עם או ללא תסמינים. כאשר מופיעים תסמינים, לעיתים זה קורה זמן ממושך למדי לאחר ההדבקה עצמה. בהיעדר טיפול, המחלה עלולה לגרום לבעיות פוריות גם אצל נשים וגם אצל גברים, לגרום להתפתחות דלקות באיברי מערכת המין הנשית והגברית ולסיבוכים נוספים כולל סיבוכי הריון.
הבדיקה לאבחון המחלה היא בדיקת שתן, אם כי אצל נשים, בדרך כלל יש עדיפות למשטח וגינלי. הדגימות נשלחות למעבדה לבדיקת PCR והטיפול הוא אנטיביוטי.

 

HIV
נגיף שעלול לגרום להתפרצות מחלת האיידס, היא מחלת הכשל החיסוני הנרכש. מזהים את נוכחותו באמצעות בדיקת דם.
חשוב לציין, כי מי שנושא את הנגיף אינו בהכרח חולה באיידס. טיפול מוקדם ונכון בשלב הנשאות יכול למנוע את התפרצות המחלה ולעכבה במשך שנים רבות.

 

HPV – וירוס הפפילומה האנושי
זנים מסוימים של הנגיף עלולים לגרום להתפתחות נגעים באיברי המין הנקראים קונדילומות וזנים אחרים (פחות שכיחים), לסרטן צוואר הרחם בנשים, לסרטן הפין בגברים ולסוגי סרטן נוספים אצל בני שני המינים.
הבדיקה המקובלת לאיתור הנגיף היא אצל נשים, להן מומלץ לבצע בדיקת סקר שנקראת "משטח פאפ" (PAP’s) כל 3 שנים, החל מגיל 25 ועד גיל 65. במקרים מסוימים, הרופא ימליץ על תדירות בדיקה שונה.

 

למי ובאיזו תדירות מומלץ לבצע בדיקות STD?

לכל גבר ואישה פעילים מינית מומלץ לנהל מעקב אחר הידבקות במחלות מין כעניין שבשגרה, בהתאם לקווים המנחים הבאים:

  • לנשים מתחת לגיל 25 מומלץ להיבדק לזיבה ולכלמידיה פעם שנה. לנשים מעל גיל 25, מומלץ להמשיך להיבדק פעם בשנה אם הן נמצאות בדרגת חשיפה גבוהה להדבקה: נשים עם בן זוג חדש, נשים עם בני זוג מיניים מרובים או מתחלפים, ונשים שלבן הזוג שלהן יש מחלת מין.
  • לנשים הרות מומלץ להיבדק לעגבת, מיד עם גילוי ההיריון ועדיף לא לאחר שבוע 12. הבדיקה היא בדיקת דם ולעיתים משולבות בה בדיקות למזהמים נוספים, אם הרופא סבור שיש צורך בכך בהתאם לרקע האישי והרפואי של המטופלת. נשים הרות בסיכון להידבקות בכלמידיה ובזיבה, ייבדקו גם למחלות אלו.
  • לבני קהילת הלהט"ב שמקיימים יחסי מין עם גברים מומלץ להיבדק לפחות פעם בשנה לעגבת, לכלמידיה, לזיבה ול- HIV. אלה שיש להם שותפים מיניים מרובים צריכים להיבדק בתדירות גבוהה יותר של אחת ל- 3-6 חודשים.
  • לכל מי שעוסק בפעילות מינית שעלולה להעמיד אותו בסיכון להדבקה (ריבוי שותפים מיניים, תחלופה גבוהה של בני זוג, או עיסוק בזנות) מומלץ להיבדק ל-HIV, לכלמידיה ולזיבה לפחות פעם בחצי שנה.
  • לאנשים שמקיימים (או קיימו בעבר) יחסי מין אנאליים או אוראליים, מומלץ להיוועץ עם הרופא לגבי בדיקות של פי הטבעת ושל הגרון.

 

בדיקת שתן std הנחיות

כשמביאים דגימת שתן לבדיקת STD מומלץ להביא דגימה מהשתן הראשון של הבוקר באותו יום בו מוסרים את הדגימה. אם זה לא מתאפשר, ניתן לתת דגימה גם מהשתן השני של אותו יום, במידה שחלפה לפחות שעה בינו לבין השתן הראשון. חשוב להטיל לכוסית הדגימה את השתן כבר מראשיתו ולא לתת לתחילת הזרם לצאת אל האסלה.

בכל אחד מהסניפים שלנו ב"מדיטון", תוכלו לבצע בדיקות STD מלאות בדיסקרטיות מלאה. שירותינו פרוסים מצפון לדרום ומוגשים ללקוחותינו בשלושה סניפים בחיפה, תל אביב ובאר-שבע.

להתייעצות או לתיאום פגישה, פנו אלינו:

בטלפון  03-520-7474  |  באימייל info@mediton.co.il  |  באמצעי יצירת קשר נוספים בעמוד "צור קשר"

לפרטים נוספים צור קשר