תפקודו התקין של גוף האדם הוא תוצר סופי המורכב ממספר בלתי נתפס של תהליכים כימיים, ביולוגיים ופיסיקליים, אשר לכל אחד מהם מגוון רחב של אופני ביטוי ואפשרויות פעולה.
אם לא די בכך שגופנו הוא מכונה מורכבת להפליא בפני עצמו, בעשורים האחרונים הולכים ומצטברים נתונים חדשים ממחקרים בכל רחבי העולם, המצביעים על כך שרווחתנו הפיסית והנפשית תלויה גם במערכת היחסים שגופנו מנהל עם חיידקים ומיקרואורגניזמים אחרים (פטריות למשל).
ברוב המקרים, אנו נוהגים לחשוב על חיידקים כעל פולש זר ומזיק שיש להכחידו, אך למעשה, מרגע שאנו יוצאים אל אוויר העולם, אנו מקיימים יחסים סימביוטיים עם אוכלוסיית חיידקים ענפה.
אחת ממערכות הגוף שתפקודה הבריא תלוי בנוכחות חיידקים, היא מערכת העיכול. צינור העיכול שלנו, ובעיקר חלקיו האמצעיים והתחתונים, הלא הם המעי הדק והמעי הגס, מכיל אלפי מיני חיידקים, אשר מלבד החומרים החשובים שהם מפרישים, תורמים גם מגוון עצום של חומר גנטי אשר אינו קיים בגופנו ומסייע בהוצאה לפועל של תהליכים חיוניים שונים.
כאשר מבצעים בדיקת חיידקים במעיים, או בשמה הנוסף – בדיקת מיקרוביום במעיים, הבדיקה מתמקדת במינים מסוימים של חיידקים ובמידת האיזון בין המיקרואורגניזמים השונים. יש גם בדיקות ספציפיות לאיתור נוכחות של חיידק מסוים, שהמוכרת ביותר מביניהן היא הבדיקה לנוכחות חיידק ההליקובטר פילורי בקיבה. ברוב המקרים, בדיקה של חיידקי מעי תהיה בדיקת צואה. במקרה של הליקובטר פילורי שכאמור, מתיישב בקיבה הממוקמת גבוה יותר במערכת העיכול, ניתן לבצע גם תבחין נשיפה.
כדי להבין טוב יותר את חשיבות הבדיקה, כדאי להבין קודם כל כיצד פועלת מערכת היחסים שלנו עם החיידקים ומהם הסימנים שמאותתים לנו, שמשהו אינו כשורה.
טיב הקשר שבין מערכת העיכול לבין חיידקי המעיים
מערכת היחסים בין שני הצדדים היא הדדית ובה כל צד זוכה לקבל מענה על צרכים חשובים, כל עוד האיזון נשמר.
- החיידקים –
זוכים לשפע של מזון ולסביבה תומכת חיים המאפשרת להם לשגשג. - מערכת העיכול –
מקבלת מהחיידקים סיוע בביצוע תהליכים שהיא אינה מסוגלת לבצע בכוחות עצמה, כמו למשל בנייה של חלק מהוויטמינים הדרושים לגוף, פירוק רב-סוכרים ויצירה או שינוי של חומצות חיוניות.
אמנם, לא כל החיידקים שוכני המעי טובים לנו, אך כל עוד נשמר האיזון ביניהם לבין שאר מיני החיידקים והמיקרואורגניזמים האחרים, לרוב, הם אינם גורמים נזק. הבעיות מתחילות כאשר האיזון מופר ואוכלוסיות חיידקים מועילים ממינים מסוימים פוחתות או נכחדות, בעוד שחיידקים ופטריות מזיקים, משגשגים ומתרבים.
כיום, מחקרים מראים כי ישנו קשר בין טיבה של אוכלוסיית החיידקים במעיים לבין מגוון רחב מאד של מחלות – הרבה מעבר למיחושים שונים של מערכת העיכול: סוגי סרטן שונים, דלקות כרוניות, השמנת יתר, סוכרת ואף דמנציה, אוטיזם והפרעות מצב רוח כגון דכאון וחרדה.
מה גורם להפרת האיזון של אוכלוסיית חיידקי המעי?
מיום היוולדנו אוכלוסיית חיידקי המעיים שלנו הולכת ומתפתחת והופכת מגוונת יותר. המגוון הוא משתנה חשוב וככל שהוא גדול יותר, כך אנו נהנים ממערכת עיכול בריאה יותר. למרבה הצער, אורח החיים המודרני מזמן לנו גורמים רבים המשפיעים לרעה על החיידקים ועלולים להפר את האיזון במערכת:
- תרופות –
תרופות רבות ואנטיביוטיקה בראשן, פוגעות בחיידקים המועילים והורגות אותם. לכן, הרבה רופאים ממליצים על נטילת פרוביוטיקה במקביל לטיפול אנטיביוטי.
תרופות אחרות שמזיקות לחיידקי המעי הן סטרואידים, נוגדי דלקת לא-סטרואידליים (NSAID’s), תרופות להורדת כולסטרול, טיפולים הורמונליים, ועוד. - תזונה –
תזונה באיכות ירודה, המבוססת על חומרים מלאכותיים ומזונות מעובדים, דלה בירקות ופירות, בסיבים תזונתיים ובאופן כללי – דלה מבחינת מגוון המזונות, גורמת להכחדה של חלק ממיני החיידקים ולהתרבות של מינים אחרים, הנהנים מירידה בתחרות על משאבים ומהחופש לשגשג באין מפריע. - מתח נפשי –
סטרס הוא אחד האויבים הגדולים של הגוף ומשפיע מאד גם על מערכת העיכול. שעות עבודה מרובות, מחסור בשעות שינה או איכות שינה ירודה, פקקי תנועה בדרך לעבודה, עומס עבודה גדול, דאגה לילדים, להורים ולבני הזוג – כל אלה גורמים לנוכחות גבוהה ומתמשכת של הורמון הקורטיזול בדם שיש לה השפעות שליליות רבות, גם על מערכת העיכול.
מתי מומלץ לפנות לביצוע בדיקת חיידקי המעיים?
אוכלוסיית חיידקי מעי דלה ובלתי מאוזנת יכולה להשפיע כאמור, כמעט על כל מערכת בגוף ולכן, היא יכולה לבוא לידי ביטוי במגוון רחב מאד של סימפטומים ותופעות לא רצויות. ככלל מנחה ניתן לומר, שיש מקום לבצע את הבדיקה בכל מקרה בו אדם סובל ממיחושים שונים או מקושי תפקודי כללי (פיסי, מנטלי, או נפשי), שלאחר בירור רפואי יסודי אינם ניתנים להסבר ומתקבל הרושם כי בריאותו של אותו אדם תקינה.
זה נכון גם לגבי מי שנוטל אנטיביוטיקה, תרופות כרוניות, או כל תרופה אחרת שנצרכת במשך תקופה ארוכה ואשר סובל מבעיות במערכת העיכול שאינן חולפות מעצמן.
סימפטומים אופייניים לאוכלוסיית חיידקי מעי בלתי מאוזנת:
- בעיות במערכת העיכול: שלשולים או עצירות, נפיחות, צרבת, ריפלוקס, או תסמונת המעי הרגיז. גם דלקות מעיים כרוניות כגון מחלת קרוהן או קוליטיס כיבית.
- בעיות עור שונות.
- נטייה להתפרצות דלקות למיניהן.
- חוסר איזון של הורמוני בלוטת התריס (גם אצל מי שמקבל טיפול הורמונלי ייעודי לבלוטת התריס).
- יובש המתבטא בעור או בעיניים.
- הופעת פטרת.
- עלייה במשקל שאינה מוסברת על ידי שינוי תזונתי או שינוי אחר באורח החיים.
- מקרים חוזרים ונשנים של דלקות ופטריות בנרתיק אצל נשים.
הבדיקה היא פשוטה וקלה לביצוע, אינה פולשנית, אינה כואבת, ותוצאותיה עשויות להסביר בעיות רבות שלכאורה אין להן הסבר, ולהביא לפתרונן.
אצלנו ב"מדיטון", תוכלו לקבל שירותי רפואה פרטית בכל אחד משלושת הסניפים שלנו בתל אביב, חיפה, ובאר-שבע. במסגרת מעטפת השירותים הרחבה שלנו תוכלו לבצע בדיקת חיידקי מעיים, בדיקת הליקובקטר פילורי ומגוון עצום נוסף של בדיקות מעבדה ובדיקות סקר.
להתייעצות או לתיאום פגישה, פנו אלינו:
בטלפון 03-520-7474 | באימייל info@mediton.co.il | באמצעי יצירת קשר נוספים בעמוד "צור קשר"